Persoonlijke blog

Zwangerschapsdiabetes of toch blijvende diabetes?

Hallo lieve lezers,

Zoals vele van jullie misschien wel weten had ik al vroeg in de zwangerschap van Mirthe diabetes. Vanaf dertien weken zwangerschap spoot ik al insuline. Het was heftig en het was nog maar de vraag of het zwangerschapsdiabetes was of dat het toch blijvende diabetes zou zijn.

Ik heb inmiddels bloed laten prikken en de uitslag is bekend. Je suikerwaarde in je bloed mag maximaal 42 zijn en bij mij is deze 52. Te hoog dus! Maar wat betekend dit nou?

Ik heb me na de zwangerschap echt ontzettend laten gaan qua eten. Ik was zo blij dat ik niet meer op de klok hoefde te leven, dat ik niet meer bezig hoefde te zijn met wat ik wel en niet mocht eten, hoeveel ik mocht eten en vooral het insuline spuiten en de vingerprikjes waren eindelijk klaar. Maar, het was niet echt een hele slimme zet. Ik moet zeggen dat ik na de bevalling van Lieke ook een extreme behoefte had aan suiker en dat gebeurde nu ook. Maar nu houd het weer op!

Ik mag het nu de aankomende drie maanden zelf gaan proberen. Gezond eten, opletten wat ik eet, afvallen en bewegen. O ja en genoeg drinken want ik heb al moeite met 1 liter per dag!
Dan ga ik over drie maanden weer bloed prikken om te kijken of deze leefstijl iets voor mijn suikerwaardes heeft gedaan.

Het hangt natuurlijk helemaal af van de waardes die ik zal hebben, maar er zijn een paar scenario’s mogelijk.

Of mijn suiker is zo danig omlaag gegaan dat het toch zwangerschapssuiker was.
Of mijn suikers zijn stabiel, dan zal ik de rest van mijn leven op moeten letten.
Of mijn suikers zijn nog steeds te hoog. Als dat zo is dan zal ik medicatie krijgen in de hoop dat mijn lichaam daar op reageert.

Over drie maanden krijgen jullie weer een update!

Liefs, Esther