Recepten

Alfalfa

Wat is alfalfa?
Alfalfa is een groente die de dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen perfect aan kan vullen. Het kan prima werken tegen afbrekende, broze nagels en gespleten haar. Maar ook gaat het nachtblindheid tegen, voert het vocht af, helpt het bij het helen van wonden, gaat het osteoporose en zwakke beendelen tegen en stelpt het bloedingen. Tenslotte is het regelmatig nuttigen goed om de algemene weerstand op niveau te houden.
Door zijn ijzergehalte is Alfalfa tevens geschikt bij algemene vermoeidheid en bloedarmoede.
Een regelmatige inname van Alfalfa helpt bovendien een te hoog cholesterolgehalte en botontkalking te voorkomen.
Alfalfa wordt vaak aanbevolen bij overgangsklachten omdat het tekort aan oestrogenen dat ontstaat tijdens de overgang wordt gecompenseerd door het in de plant aanwezige fytooestrogeen coumestrol.

Wat zit erin?
De hele plant is een bron van gezondheid, maar met name in de ontkiemende spruiten zitten veel vitamines en mineralen, te weten:
Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
Vitamine B1, 2, 3, 6
Vitamine C
Vitamine D
Vitamine E
Vitamine E
Vitamine K
Kalium
Calcium (in relatief grote mate)
IJzer
Fosfor
Seleen
Magnesium
Zink
borium
Silicium
Chroom
Kobalt
Mangaan
Natrium
Molybdeen
Aluminium

Voedingswaarden per 100 gram
Energie (kcal) 22
Vet 0,7 g
Verzadigd 0,1 g
Meervoudig onverzadigd 0,4 g
Enkelvoudig onverzadigd 0,1 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 6 mg
Kalium 79 mg
Koolhydraten 2,1 g
Voedingsvezels 1,9 g
Suikers 0,2 g
Eiwitten 4 g
Vitamine A    155 IU
Vitamine C    8,2 mg
Calcium    32 mg
IJzer    1 mg
Vitamine D    0 IU
Vitamine B6    0 mg
Vitamine B12    0 µg
Magnesium    27 mg